Skip to main content

Terugblik voorjaarsactie Groen Verband 11 maart

Op 11 maart organiseerde Groen Verband de eerste actiedag van 2023. In het winterseizoen heeft de gemeente Aa en Hunze groot onderhoud aan het groen gepleegd.

Jullie hebben vast wel gezien dat er langs de weg en bosranden flink gesnoeid is. In overleg met de gemeente bleef een deel van dat snoeihout liggen voor onze actiedag. In plaats van het af te voeren maakten wij van al die takken een aantal houtrillen. Een houtril is een mooie manier om al dat dode hout nuttig te maken. Want dood hout, dat bestaat niet. Talloze hele kleine en grotere organismen profiteren van al dat hout, terwijl ze het samen langzaamaan afbreken. De houtrillen bieden ook onderdak aan vogels, insecten en kleine zoogdieren. Zo dragen de rillen op een eenvoudige en kosteloze manier bij aan het vergroten van de biodiversiteit in onze wijk.

De dag begon met een witte deken die over Nooitgedacht lag. Ondanks die winterse start werd er met grote inzet en veel lol een hoop werk verzet. Ruim een dozijn inwoners van jong tot oud hielp om al dat snoeihout in rillen weg te werken. Buurtbewoner Roelof kwam kijken en bezorgde ons spontaan warme koffie en thee. Het resultaat is een vijftal houtrillen bij het fietspad aan de oostzijde van de wijk en op de hoek van De Brinken en Broeder Quririnuslaan. Ga binnenkort maar kijken hoe ze er bij liggen en wie weet zie je al wel een roodborst die er zijn nest in gemaakt heeft.

Wil jij meer weten over het nut van houtrillen en hoe je ze bouwt? Kijk dan eens op Toffe Tuinen