Skip to main content

HelemaalGroen

Erger jij je wel eens aan zwerfvuil op straat? Gepensioneerd dierenarts Jaap de Boer heeft er ook een hekel aan. Daar kwam hij achter toen hij na een val met de racefiets het advies kreeg om te gaan wandelen. Jaap hield niet van wandelen, maar ontdekte dat hij een nog grotere hekel aan zwerfvuil had. Die ergenis zette hij om in iets positiefs. Hij ging al wandelend zwerfvuil opruimen. De beloning was een schonere woonomgeving en minder plastic in de natuur.

Plastic verteert erg langzaam. Eenmaal in het milieu kan het er nog heel lang blijven liggen. Als het afbreekt is dat in steeds kleinere stukjes. Dat is nog steeds plastic. Microplastic. Al dat plastic zwerfvuil komt uiteindelijk in onze zeeën en oceanen terecht. En het komt ook weer bij ons terug. Microplastics zitten nu al in ons voedsel en komen zo in ons lichaam terecht.

Er zijn meerdere redenen waarom zwerfvuil opruimen goed voor je is. Gezonde beweging, frisse lucht en een schoon omgeving zijn daarbij niet de minsten. We kunnen ons boos maken over zwerfvuil dat anderen in onze eigen woonomgeving achterlaten. Het is veel bevredigender om te bedenken hoe we van opruimen een positieve actie kunnen maken.

De ervaring leert dat een straat die opgeruimd is langer schoon blijft. Wat zou het mooi zijn als we dat in Nooitgedacht met elkaar kunnen organiseren. Door tijdens een wandeling op te ruimen en anderen te laten zien waar je hebt gewandeld en opgeruimd, motiveer je wijkgenoten om ook mee te doen. De zwerfvuilapp van HelemaalGroen kan jou daarbij helpen.

Meedoen is makkelijk. Ga naar helemaalgroen.nl en download de gratis app.

Zet de app aan en maak een wandeling door Nooitgedacht waarbij je al het zwerfvuil dat je ziet opraapt. Als je uitgewandeld bent sla je jouw wandeling op. Nu kan jijzelf, maar ook alle andere gebruikers van de app zien wanneer jouw wandelroute voopr het laatst schoongemaakt is. Klik maar eens op deze link en kijk hoe het er vandaag voor staat.

Duizenden deelnemers gebruiken de app al. Samen hebben zij sinds de start in 2019 al meer dan een half miljoen kilometers schoongemaakt! Groen Verband zou daar in Nooitgedacht graag de nodige kilometers aan toevoegen en van onze wijk een zwerfvuilvrije wijk maken. Doe jij mee?

HelemaalGroen Nooitgedacht route